programmaprogramma

Transparant, aquarel en glas

Transparant, aquarel en glas

Met waterverf en glas vakkundig kunstwerken maken
Acht aquarellisten van de Hollandse Aquarellistenkring en twee glaskunstenaars exposeren in het Oude Raadhuis. En het zijn niet de eerste de beste, want in het verleden exposeerden afvaardigingen van deze waterverfkunstenaars al in het Stedelijk Museum, het Van Abbemuseum en in het Gemeentemuseum in Den Haag. Daarbij was glaskunstenaar Yvonne Trossél eerder al op televisie te zien in Het Klokhuis. Kortom een gerenommeerd groepje vakmensen dat licht en Hollandse luchten weet te vangen in hun werk.

Zoveel mensen en zoveel smaken. Daar valt nu eenmaal niet aan te ontkomen. Dat waterverf veel mogelijkheden biedt blijkt wel uit de diversiteit aan stijlen en technieken die er te zien zijn. Hele abstracte bijna ijle werken prijken er naast realistische impressies van landschappen in die typische aquareltechniek. De aquarel geldt niet voor niets als één van de moeilijkste schildertechnieken. Corrigeren of overschilderen is er haast niet bij. Het moet in één keer goed zijn en anders wordt het deppen met doeken en sponsjes. Aquarel is een kwestie van véél water, weinig verf en vóór alles van licht. Voor de liefhebber gaat er daarbij niets boven de intense kleuren in een goede aquarel. Bij deze expositie valt er juist vanwege die diversiteit, voor elk wat wils te genieten.

Al sinds 1945
De Hollandse Aquarellistenkring bestaat sinds 1945 en verenigt professionele beoefenaars van het schilderen met waterverf. Alle leeftijden, stijlopvattingen en technieken zijn in de Kring vertegenwoordigd. De vereniging heeft als doel het bevorderen en uitdragen van de aquarel in al zijn verschijningsvormen. Op de site van de Kring wordt dat lidmaatschap als volgt verwoord; “Het enige criterium voor het lidmaatschap van de Hollandse Aquarellistenkring is de kwaliteit van het werk. Dat maakt tentoonstellingen van de Hollandse Aquarellistenkring tot een feest van licht en kleur, van figuratie en abstractie, van variëteit en kijkplezier.” Lid worden is dan ook geen sinecure. Potentiele waterververs moeten eerst worden voorgedagen waarna de kwaliteit van hun werk nog wordt beoordeeld. Opvallend is dat een belangrijk deel van deze kunstenaars de Rietveld Academie hebben doorlopen. Deelnemers aan de expositie zijn: Arien de Groot, Jan van Kempen, Kris Spinhoven, Marjoke Staal, Paul Hugo ten Hoopen, Rob Otte, Suzanne van Reenen en Toine Moerbeek.

Licht en lucht in glas
De glaskunstenaars Yvonne Trossèl en Jolanda Prinsen hebben gemeen dat ze ook les kregen aan de Rietveld Academie en dat ze met glas werken. Yvon Trossèl woont in Amsterdam en werkt in haar atelier 'Occhi' in Haarlem. Haar objecten ontstaan tijdens het blazen zelf. Een glaswerkstuk wordt opgebouwd, door verschillende lagen vloeibaar glas om de blaaspijp heen te draaien. Met de lucht lijkt Trossél licht en leven in haar figuurtjes te blazen. Zo komt er elke keer iets kleurrijks tot leven.

Mens en natuur
Tot slot Jolanda Prinsen. Ze is een veelzijdig kunstenaar. Zij studeerde keramiek en beeldhouwen ook weer aan De Rietveld. Later gaf ze onder meer les aan de Minerva Academie in Groningen en de Rijkshogeschool in Maastricht. Verder had ze exposities zoals in het Stedelijk, Frans Hals museum en de Hallen in Haarlem. Het centrale thema in het werk van Jolanda Prinsen is altijd de mens en de natuur. In de glazen schalen, bokalen en vrije objecten komen naast haar inspiratie ook de speelse strijd met het onberekenbare van het materiaal, glas, duidelijk naar voren. Haar werk is gedenken en onthouden, ordenen en nieuwe verbanden leggen. 


 Deze expositie was te zien t/m 11 maart 2018.

VORIGE EXPOSITIES


Het Hoge Huis: de favoriet van suppoost Marianne Berkhout

Locatie:
Het Oude Raadhuis

Tijd:
Van 25 januari t/m 11 maart 2018

Toegang gratis

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»