Inspiratieavond Jeugdzorg
Nabeschouwing
Met de tentoonstelling Helden in de Jeugdzorg als inspiratiebron kwamen op 7 november jongstleden vertegenwoordigers van jeugdzorgorganisaties, beleidmakers en ervaringsdeskundigen in het Oude Raadhuis van KCA bij elkaar. De tentoonstelling belicht al het goede werk dat jeugdprofessionals dag in dag uit leveren om kinderen en jongeren die dat nodig hebben, te helpen. Tegelijkertijd is er veel kritiek op de sector en het systeem en kan niet altijd die zorg worden geboden die nodig is. Deze avond was vooral bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over hoe dat anders, beter kan én moet.
De avond was het initiatief van Jennifer Bergkamp, artist in residence van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA) en zorgprofessional. Met als decor haar kunstexpositie Helden in de Jeugdzorg: het positieve verhaal die t/m 27 november in het Oude Raadhuis te zien is, bracht Jennifer jeugdzorgprofessionals, vertegenwoordigers van jeugdzorg- en jeugdhulporganisaties actief in Aalsmeer en Kudelstaart, de Adviesraad Sociaal Domein Aalsmeer en beleidsmakers met elkaar in gesprek over de uitdagingen waar de jeugdzorgsector zich voor gesteld ziet. Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer stelde daar met plezier het Oude Raadhuis voor beschikbaar.
Het gezelschap bestond uit managers en professionals van verschillende organisaties die actief zijn in Aalsmeer, van Jeugdbescherming en Jeugdreclassering tot jeugdhulpverleners, initiatieven vanuit de samenleving die kinderen en jongeren opvang bieden of ‘steungezinnen’ zoeken.
Vier sprekers lieten vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op ‘wat is goede zorg (of niet)’ en ‘hoe organiseer je die’.
Jennifer Bergkamp gaf een inkijk in haar eigen ervaringen met jeugdzorg en hoe een kind in het systeem bijna kan verzuipen.
Directeur Buurtzorg Nederland Jos de Blok betoogde dat vakmanschap weer centraal moet staan, niet marktgedreven principes als winst maken. En dat hooggeschoolde professionals heel goed in staat zijn in zelfsturende teams met elkaar en zonder managers te bepalen wat een client nodig heeft. Buurtzorg brengt dit met kleine teams overal in Nederland – en ook in Aalsmeer - al jaren succesvol in de praktijk en sinds enkele jaren ook via Buurtzorg Jong.
Wethouder Bart Kabout was erg blij met het initiatief voor deze avond. In 2023 wordt het beleid van de Gemeente Aalsmeer in het sociale domein herzien en daar wil Bart ervaringsdeskundigen en professionals in het veld nauw bij betrekken. Hij vond het heel waardevol dat er initiatieven in de samenleving ontstaan om bijvoorbeeld hulp te bieden via gezinshuizen of hulp vragende gezinnen te koppelen aan steungezinnen. Of om verenigingen te helpen met het vroegtijdig herkennen van problemen in de ontwikkeling van kinderen. Met als doel te voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen die alleen nog met dure specialistische zorg opgelost kunnen worden.
De laatste spreker was Mohamed EL Ammari, jeugdhulpverlener en initiatiefnemer van Ik Waardeer De Zorg, een platform waar zorgprofessionals elkaar vinden, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren, voor hun werk én voor hun persoonlijke ontwikkeling.
Daarna was het de beurt aan de zaal en werd met elkaar verkend wat er moet veranderen om goede zorg te kunnen bieden. Men was het al gauw met elkaar eens dat in deze overgereguleerde sector weer de zorg voor kinderen en jongeren centraal moet komen te staan en dat kan niet met de verkeerde want financiële prikkels die er nu zijn. Waar niet de hulpvraag centraal staat, maar het hulpaanbod. Met ‘producten’ die via aanbestedingen in de markt moeten worden gezet en leiden tot specialisatie, met als gevolg wachtlijsten en vaak meer dan vijf verschillende professionals per kind. Met een wirwar van aanbieders die winstgedreven zijn en daardoor te weinig gericht zijn op samenwerking. Een voor zorgprofessionals: een keurslijf waarbij hun vakmanschap en drive om kinderen en jongeren effectief te helpen, ondergeschikt raakt.
De wens werd uitgesproken vaker dit soort avonden te organiseren. Jennifer Bergkamp: “Wij kwamen die avond niet tot dé oplossing, dat zou ook niet realistisch zijn. Maar het is goed om met elkaar te reflecteren en in gesprek te zijn, ideeën uit te wisselen, elkaar te kunnen vinden en vooral om zij aan zij te staan, voor de kinderen en jongeren die dat keihard nodig hebben.” De avond krijgt dus zeker een vervolg. KCA heeft al laten weten het Oude Raadhuis daarvoor als ontmoetingsplek beschikbaar te blijven stellen.
(foto: eigen foto; om wille van hun privacy zijn de jeugdprofessionals in de zaal niet in beeld gebracht)
De tentoonstelling Helden in de Jeugdzorg met kunst van Jennifer Bergkamp en fotograaf Erik de Rijk - is overigens nog tot en met 27 november aanstaande bij KCA te zien in het Oude Raadhuis. Een aanrader!
Adres en openingstijden Oude Raadhuis
- Het Oude Raadhuis (google map)
Dorpsstraat 9, 1431 CA Aalsmeer - telefoon 0297-344318 (tijdens openingsuren)
- info via een e-mail naar KCA
- toegang: uw gift
- openingstijden: vr, za, zo 14 - 17 uur